
Hoe het begon - Christophe
Starten doen we met een throwback: Gert en ik lopen allebei bij team paluko en één van onze trainingen (ergens op een zonnige vrijdagavond voorjaar 2016) kwamen we na een gesprek over ‘iets uit de grond stampen’ tot het besluit om ooit samen iets te ondernemen. Gert is zelfstandige, ik heb een bijberoep en allebei hadden we de goesting om iets ‘te maken’.
Wat? Geen idee. Wanneer? Ooit.
In november 2016 kochten we met team paluko een BSX Insight aan. Die BSX Insight was revolutionair: een apparaatje dat er voor zorgde dat je een inspanningstest kon afleggen zonder te prikken. Erg interessant om de lactaatdrempel te bepalen, zonder de hoge kost die je betaalt in trainingscentra. De testloopband stond bij Gert, ik zorgde, als gediplomeerd trainer, voor de vertaling van de resultaten.
Paar probleempjes echter:
1. hoewel de anaerobe grens (lees: de verzuringsdrempel) betrouwbaar gemeten werd, had Gert al snel door dat dit niet het geval was voor de aerobe grens (lees: de zuurstofdrempel). Ze namen de anaerobe grens min X hartslagen of Y seconden per kilometer.
De basisconditie bepalen was daarom niet gemakkelijk en de aerobe zones waren dus wat arbitrair. Om iemand te begeleiden zijn deze zones echter cruciaal – hier wordt bepaald of je te intensief traint of niet. En te intensief trainen is gevaarlijk: je kan dan niet pieken, de kans op blessures verhoogt exponentieel en op den duur beleef je ook geen plezier meer aan het sporten… want alles kost moeite, maar je maakt geen vooruitgang.
2. zonder de app van BSX kon je niet testen. Maar die app was niet betrouwbaar. Veel crashes, wat afgebroken testen… en dan maar hopen dat de mannen in Texas die data toch konden heropvissen. De customer service was dik oké, maar je hoopt ‘m eigenlijk niet nodig te hebben.
We hoopten op updates voor de app, maar ondertussen heeft BSX zelfs gewoon de stekker uit het project getrokken. Een verdienstelijke poging, maar voorlopig zonder gevolg.
Enfin: wel met gevolgen voor ons. Gert dook in de data en ging er mee aan de slag, zijn ingenieursachtergrond kwam hier goed van pas. Hij maakte de grafiekjes die BSX ons niet kon leveren. In andere online sportplatformen ontdekten we ondertussen ook ‘fouten’ bij de beschrijving van de conditie (die zou zogezegd dadelijk afnemen wanneer je een training skipt, wat niet waar is). Nog zo’n gekend probleem: de raceprognose van Garmin staat véél te scherp.
Dat moest beter kunnen, maar hoe?
8 september 2017 om klokslag 12u ontspon volgend gesprek op WhatsApp tussen Gert en mij. En de bal ging aan het rollen.
„Ik denk dat we een app gaan moeten maken.“
Gert
Volgende keer vertellen we iets meer over het algoritme! Maar niet té veel natuurlijk ;-)